top of page

Magesyre

I dette nyhetsbrevet handler det om MAGEN og fordøyelse.

I Kina spør man ikke hverandre «Har du sovet godt i natt?» De spør: «Har du hatt en god fordøyelse?»

Har du fått høre av legen at du har for mye magesyre og må gå på medisiner? Zomac? Nexium? Kanskje har du gått på det i årevis?

Noe har gått i glemmeboken…og den blir tykkere og tykkere for hvert år!

Les hele nyhetsbrevet og du finner kanskje svar på dine kroniske plager…

Vi presenterer også månedens bok, månedens samarbeidspartner, månedens oppskrift og en pasienthistorie fra virkeligheten: «Hjelp, jeg raper så mye hele tiden og blir så KVALM av kosttilskudd!»

Dater okt-19

Magesyre

Våre bestemødre visste forskjellen på for mye og for lite magesyre: De tok turen til apoteket og kjøpte natron når det var for mye magesyre og så kjøpte de saltsyretabletter når det var for lite magesyre. Logisk?

Hvorfor sluttet vi med dette? Hvorfor gikk dette i glemmeboken? Gjett 1 gang!

På 70-tallet kom legemiddelindustrien på banen med de såkalte «protonpumpehemmere» (eks Nexium og Somac, de stopper utskillelse av magesyre) og omtrent samtidig ble det opplest og vedtatt at magesår skyldtes en bakterie: Helicobacter pylori populært kalt Helikopterbakterien. Behandling: Trippelkur, dvs tre ulike antibiotika. Dette praktiseres den dag i dag.

Men ble disse pasienter noe bedre? Hjalp det å drepe denne bakterien? – og hvorfor var den der? Og hvorfor ble folk stående i årevis på såkalte syrehemmere?

La oss starte med noen faktaopplysninger:

  • Mageinnholdet skal være surt. PH skal være ned mot 1.5-3 (nøytral PH = 7)

  • Magesaft består av vann, NaCl, KCl, og saltsyre (hydrogenclorid forkortet HCL) Dette gir lav PH i magesekken. Det skal være surt her

  • Magesaft er viktig og vi kan forenkle det til 3 hovedoppgaver:

    • Spalte protein (kjøtt, fisk, egg, fjærkre, bønner, korn, linser osv.)

    • Bidra til opptak av vitaminer og mineraler

    • Drepe sopp, bakterier og virus

  • Magesekkens celler er programmert til å produsere saltsyre HCL. Sammen med vann blir det perfekt konsentrasjon. Vi forstår dermed at det ikke er smart å drikke masse vann like før måltidet. Da fortynner du denne viktige fordøyelsessaften.

Litt om syre og base:

Natron - bikarbonat er basisk og nøytraliserer syre: Om du rører ut natron i litt vann og svelger det begynner du å rape dersom du har nok eller for mye magesyre. Halsbrann og magesmertene vil lindres.

Aciglumin - saltsyre kjøpes reseptfritt på apotek er surt. Dersom du tar det med en liten slurk vann og du har nok eller for mye magesyre, vil du få smerter og vondt. Hvis du ikke har nok magesyre, dvs. for lite, merker du ingenting.

På Green Doctors har vi en prosedyre for å kartlegge og behandle for lite eller for mye magesyre og gjennom 10 års erfaring har vi sett at de aller fleste av våre pasienter har for lite magesyre.

Mange er dessverre feildiagnostisert og feilbehandlet hos sin lege - de har fått syredempende medisin fordi legen mente de hadde for mye magesyre – mens det var egentlig omvendt!

Vi bruker et enkelt spørreskjema med sitron eller natrontest du kan se det her.

Ta testen i dag! 

For mye eller for lite magesyre? Hvordan finner vi ut det?

Det er snart 20 år siden boken til Wright og Lenard kom ut (månedens bok) og det er snart 10 år siden jeg fant en fin artikkel på nettet. En canadier ved navn Poliquin skrev en artikkel: «HCL – the most important supplement ever?» Der sto det hvordan man kunne finne det ut og jeg satte i gang meg selv og alle nye pasienter. Les artikkelen her.

Til min store forbauselse hadde jeg ingen magesyre i det hele tatt og da var mitt neste spørsmål, hvorfor? Og videre: når ble den borte og hva skulle jeg gjøre for å øke den igjen?

Det er altså mulig å få balanse i fordøyelsen og at kroppen kommer i gang med produksjon selv. Men som alltid det er flere veier til ROM. Det er dette vi hjelper våre pasienter med på Green Doctors.

Månedens bok –

Jonathan V. Wright & Lane Lenard:

“Why Stomach acid is good for you”

Why stomach acid is good for you.jpg

Månedens produkter –

Aciglumin, Natron, Betain HCl

aciglumin_edited.png

Aciglumin kjøpes på apotek.

Pris ca. 250 kr for 100 tab.

Natron.jpg

Natron kjøpes i alle butikker.

Pris 10-15 kr

NOW Betain HCl.png

Kjøpes på vitaminx.no

Pris 328 kr inkl. frakt for 120 kapsler

Fordelen med Aciglumin er at det er tabletter som løser seg opp med en gang de kommer ned i magen og vil gi deg svar, dvs du vil ganske fort kjenne reaksjon fra magen når det er nok syre der. Betaine HCl – fordelen med disse er prisen og de er litt mer enn dobbelt så sterke. 1 Betaine HCl= ca.2 Aciglumin

Ulempen med Betaine HCl er at de er kapslet inn og det tar tid å løse dem opp nedi magen (ca. 15 min). De egner seg derfor til vedlikeholddosen. For eksempel; du har funnet ut at du trenger 10 Aciglumin (det svir på 11) – da kan du fortsette med 5 Betaine HCl. Du kan også teste ut med Aciglumin for eksempel til frokost og så tar du halvparten antall kapsler med Betaine HCl til de andre måltider. Det viktige er at du gjør dette til et prosjekt. En måte å bli bedre kjent med seg selv og sin egen mage. Den skal jo bli så frisk at den lager magesyre selv etter hvert!

Det er mulig å få resept på et preparat. Dette er også kapsler og fungerer på samme måte som Betain HCl fra NOW. Boksen inneholder derimot flere kapsler for samme pris.

Resepten for dette produktet må lages som reg.fritak SVL av legen. 

For 250 kapsler er prisen ca.250 kr. 

IMG_2999_edited.png

Månedens samarbeidspartner –

SanaBona

Den norske bedriften SanaBona AS (www.sanabona.no) eies og drives av ekteparet Bjørn Braathen og Tove Holthe.

De har siden oppstarten i 2006 levert økologiske og grønne kvalitetsvarer til dagligvare, helsekostbutikker og privatkunder. Etterspørselen etter sunne, tilsetningsfrie og rene råvarer har vært kontinuerlig økende, noe trafikken på SanaBonas nettbutikk også viser. Kunder kommer også til SanaBonas lokaler i Grini Næringspark, på Østerås i Bærum, for å handle samtidig som de kan få råd og veiledning om det meste innenfor økologiske matprodukter.

green doc 6.jpg

Hele fundamentet i SanaBonas filosofi er å gi folk muligheten til å kunne kjøpe sunne kvalitets produkter, samt hjelpe og inspirere dem på veien til et sunt og godt kosthold. Det er en utfordring for de fleste som legger om diett og dermed matlaging. Men SanaBonas nettside og ansatte er fulle av kunnskap, råd og tips. Her finner man både produkter og tips som gjør det lettere når man skal bake brød, lage nye matpakker, kutte ned sukkerinntak og generelt spiser mer vegetarbasert.

gronnsakplukking.png

Samtidig skjønner SanaBona godt hvor viktig det er at produktene smaker godt. Å spise økologisk er ikke å gå på akkord med den gode smaken, men heller det motsatte. Derfor fremstår produktutvalget til SanaBona ofte som rene fristelser man ikke nødvendigvis forbinder med «sunne goder», til eksempel økologiske og melkefrie sjokolader.

SanaBona har spesialisert seg på næringsrik mat hvor alle produkter er melk- og glutenfrie. De er også en viktig bidragsyter til at det er blitt lettere å ta steget til et sunnere kosthold gjennom SanaBonas mangfoldige utvalg av kvalitetsvarer.

SanaBona_logo_grønt.jpg

Månedens pasienthistorie:

Denne pasienten det er meg😊 Siri Aabel, som skriver nyhetsbrevene.

Jeg husker tilbake til da jeg var ca 30 år, jeg hadde aldri apetitt til frokost. For meg passet det best å spise mitt første måltid i 11-12 tiden. Jeg hadde aldri hatt sure oppstøt eller halsbrann, men da jeg første gang skjønte at kroppen min trengte kosttilskudd og jeg begynte på dem ble jeg så usigelig kvalm. Jeg forstod jo ikke den gang at jeg ikke hadde magesyre…

Så begynte jeg å rape, MYE, hele tiden, både før og etter måltid, men også om morgenen. Det er ca. 8 år siden nå. Omtrent samtidig begynte avføringen å bli løs. Til tross for melke- og glutenfritt kosthold, aldri sukker osv. Løs avføring hver dag. Da var omtrent da, for 8 år siden, at jeg fant artikkelen til Poliquin.

Jeg løp til apoteket og kjøpte Aciglumin. Trappet opp gradvis hver 4.dag og ventet spent på reaksjon i magen… «burning sensation»..  Jeg kjente ingenting på 5, økte videre til 10, til 15 og helt til 17 tabletter, da fikk jeg «svar» fra magen: «hallo Siri, her nede er det respons nå! Vi har blitt minnet på hva vi skal gjøre… Takk for beskjed»

«Jippi, jeg har begynt å lage magesyre igjen», tenkte jeg. Jeg trappet ned til 16 tabletter Aciglumin og gradvis fikk jeg reaksjon på magen på lavere doser, jeg kunne til slutt kutte dem ut, jeg lagde nok selv. Jeg travet rundt i Oslo til alle apotek, tømte de fleste for Aciglumin – det er hyllevare men ingen apotek hadde flere enn 3 bokser! Så testet jeg videre ut andre produkter, se månedens produkter.

Og resultatet? Ingen mer raping, ikke mer kvalm etter kosttilskudd, fast avføring, bedre negler, mindre oppblåst.

Tenk deg i 8 år har jeg forsøkt å forstå mer av hva som egentlig skjer ved å følge pasienter gjennom den samme prosessen.

  1. finne ut om de har for lite eller for mye eller passe

  2. finne ut hvorfor de har for lite eller for mye

  3. hjelpe dem til å forstå hva de kan gjøre for å få den ned eller opp igjen. Nøkkelordet er BALANSE.

I fjor fikk jeg akutt tilbakefall! Det var om natten jeg våknet med skikkelig trykk i brystet, som et blylodd var plassert oppå. Jeg satte meg opp i sengen: nå er det for lite syre! Jeg hadde Aciglumin og tok 8 tabletter med litt vann. Smerten forsvant umiddelbart! Heldigvis hadde jeg hatt flere pasienter med denne problematikken: akutt innsettende brystsmerter! Full fart med 113 inn på sykehuset pga mistanke om hjerteinfarkt. «Vi finner ikke noe galt med hjertet ditt fru Olsen. Så dette er nok bare psykisk, du får ta litt smertestillende og noe beroligende og hvile deg litt» Pasienten blir sendt hjem igjen og forstår ingenting for det var jo en reell smerte? Det gjorde DRITVONDT!

Jeg har brukt Aciglumin hele dette året, jeg trenger noen ganger 4, noen ganger 3, tar jeg 5 svir det i magen. Hvor lenge skal jeg behøve å ta det? Vet ikke. Time will show.

I mellomtiden handler det om å ta vare på seg selv og ikke stresse, puste med magen, gå tur, frisk luft og alt det gode man kan nære seg med her i livet.

Månedens oppskrift –

Saftige Grønnsaksmuffins

Dette er en oppskrift fra SanaBona sin nettside. De er gluten- og melkefrie, men proppfulle av gode ingredienser som du kan nyte til frokost, lunsj, kvelds eller på som niste på tur.

Les hele oppskriften her

IMG_4598.JPG
bottom of page