top of page

"Det glemte mineralet"

I dette nyhetsbrevet handler det om hvordan vi kan hjelpe cellene våre til å stå sammen… inntil hverandre – ja for å forhindre at virus, bakterier og andre fremmede mikroorganismer trenger inn gjennom den livsviktige slimhinnen vi har i luftveiene og i fordøyelseskanalen. Det handler om «det glemte mineralet» SILISIUM også kalt KISEL.

Lider du av kronisk bihulebetennelse og har du lurt pÃ¥ hvorfor det aldri gÃ¥r over? Er du en av de som tar til deg "alt som gÃ¥r"? Synes du at rynkene kommer litt vel fort?

Les videre og kanskje finner du svaret pÃ¥ hva kroppen din mangler: det glemte mineralet.... 

Skrevet av Siri Aabel MD mars-20

​

Silisium (Si – engelsk silicon) er det mineralet det finnes mest av i jordskorpen. Det ble beskrevet 1. gang i 1823 og er et grunnstoff i det periodiske system. Visste du at vi trenger silisium i kroppen for å få riktig kvalitet og styrke i negler, hår, bindevev, ben og brusk? Og at det sammen med feks. magnesium blir mindre og mindre av det i maten vi spiser pga prosessering av maten i kombinasjon med for dårlig opptak?

Pasienter som kommer til oss på klinikken har nesten alltid lavt silisium. Det kan ikke måles i blodprøve, men på Oligoscan – spektrofotometri - og nesten ingen har hørt om dette mineralet før.

Symptomer på silisiummangel er først og fremst dårlige negler, sprøtt og tørt hår som fliser seg men også slimhinneproblemer i luftveier: kronisk bihulebetennelse, bronkitter, lungebetennelser, astma, og kols.

BILDE: det jeg bruker i mine konsultasjonen for Ã¥ forklare lekk tarm 

Lekk tarm tight junctions.jpg

Mange har fått diagnosen «lekk tarm» og det betyr at de sterke bindinger mellom cellene «tight junctions» som bla består av dette viktige mineralet silisium ikke lenger fungerer optimalt, cellene klarer ikke stå sammen, inntil hverandre og uønskete stoffer sklir inn mellom cellene.

Professor Per Brantzæg(1936-2016), som har undervist legestudenter i slimhinneimmunologi i over 40 Ã¥r, sa pÃ¥ en forelesning en gang: "Det aller største risikoprosjekt av alt vi driver med er Ã¥ spise." Husk slimhinnen i fordøyelsen er kun ett cellelag tykt. Denne cellerekken et sÃ¥kalt enlaget sylinderepitel - skiller tarminnholdet fra blodet – helt ufattelig!

Professor_Per_Brantz%C3%83%C2%A6g_edited

Like ubegripelig er tarmens overflate, strukket ut i alle retninger er den like stor som en fotballbane. Og da hvis vi tenker oss at hver eneste celle skal stÃ¥ inntil sin «nabo» og holde dette tett – da kreves mye energi! Tenk deg at hver eneste celle skal «ha pÃ¥ lyset», hvert eneste omrÃ¥de av fotballbanen skal skinne. Da fungerer cellene optimalt og kan ta opp næring og oksygen og kvitte seg med avfallstoffer og Co2.

Emosjoner og negativ påvirkning

Visste du at negative tanker og følelser som frykt, angst og redsel går direkte ut over disse cellenes funksjon? Se for deg at store deler av fotballbanen blir mørkelagt og mange celler er ikke på jobb. Du opplever direkte symptomer fra magen.

Og visste du at du kan «snakke" med tarmen din gjennom Ã¥ stryke langs hÃ¥ndflatens ytterside? Der gÃ¥r tynntarmens meridian fra lillefingeren pÃ¥ utsiden oppover langs hÃ¥ndbaken og videre oppover i armen og pÃ¥ baksiden av overarmen. I kinesiologien er denne meridianen en av de du kan banke pÃ¥ (tappe) dersom du kjenner pÃ¥ frykt.

Det spennende med kinesisk medisin og 5 elementsloven er sammenhenger. Tynntarmen hører sammen med hjertet i ILD elementet og vi vet at kjærlighet og gode følelser, glede og takknemlighet styrker hjertet vårt og dermed også tynntarmen og næringsopptaket. Dermed skjønner vi også hvor viktig det er å spise med «andakt». Det å takke for maten gjennom bordbønn har garantert noe for seg om vi kopler energi, mat og næringsopptak sammen til en god ting vi kan gjøre for oss selv.

Tilbake til silisium:

Tenk deg dette lille ukjente mineralet som er så viktig for å ha gode, sterke slimhinner både i luftveier og fordøyelse. Silisium er som balsam.. det styrker samholdet og gir supersterke bindinger mellom cellene.

Mangel pÃ¥ silisium i fordøyelseskanalen gir alle mulige symptomer: luft i magen, oppblÃ¥st, løs mage, diaré, vekslende avføring, promping, ja alt som hører inn under diagnosene «Irritabel tarm» og  Â«lekk tarm». Dette fører til betennelser og dÃ¥rlig næringsopptak som igjen gir mange kroniske lidelser.

Visste du at brennesle er den planten som er spiselig som har høyest innhold av silisium pr 100 g? Ikke rart det er vanskelig å rive over en brenneslestilk!

MÃ¥nedens bok

TAKKNEMLIGHET av Anne Snarud

Takknemlighet.jpg

Det er ikke vanskelig Ã¥ endre kurs i eget liv, men all endring forutsetter at du setter av litt tid til Ã¥ trene pÃ¥ endringen til den gÃ¥r automatisk. Følger du øvelsene i denne boken tar du steg for steg i riktig retning til den endringen du ønsker i ditt liv. 

Boken er en selvutviklingsbok. Du øver på å delegere ansvaret tilbake til deg selv, til å være øverste leder i eget liv, og til å finne mer glede og harmoni.

Ønsker du å bestille boken, gjør du det til anne@snarud.no eller mobil: 901 08 815

Pris: 199kr + frakt 90kr

MÃ¥nedens produkt

Spisekisel fra Natur Drogeriet

Spiskisel fra Natur Drogeriet er en pulverblanding med kisel, brennesle og kjerringrokk.

Produktet kan også fås som kapsler. 

​

Du får f.eks tak i dette produktet på arnika.no til ca. 180 kr.

Spisekisel%20Natur%20Drogeriet_edited.pn

MÃ¥nedens oppskrift

Brenneslesuppe

​Kilde: HANNE CECILIA AASS I TV-SERIEN NATURLIGVIS/NRK1

​holder til ca. 2-4 porsjoner:

​

  • 1 sjalottløk

  • 2 fedd hvitløk

  • 2 ss smør

  • 1 liter brennesle. Bruk unge friske skudd

  • 6 dl kyllingkraft/buljong

  • 1 dl kokosmelk/havrefløte

  • 1 neve frisk timian

  • salt og kvernet pepper

Brennesle.jpg

Bruk hansker når du jobber med neslebladene. Skyll bladene i kaldt vann.

​

Hakk sjalottløken og hvitløken i biter, og stek i kokosfett pÃ¥ høy varme i en kasserolle. Rør inn bladene nÃ¥r løken har blitt blank og mør. tilsett deretter inn grovhakket timian. Stek videre under omrøring til bladene har falt sammen. Tilsett kyllingkraft, kok opp og kok suppen pÃ¥ svak varme i 5-10 minutter.

​

Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløten, gi suppen et nytt oppkok og smak til med salt og kvernet pepper.

​

Server gjerne suppen med en klatt yokos og sprøstekt bacon.

brennesle suppe foto NRK.jpg

Foto: NRK

bottom of page